"Хизбула" обяви "Ден на гнева" след кървавата атака срещу болница в Газа

Призивът е за масови антиизраелски протести

18.10.2023 | 12:04 Редактор: Елеонора Танева

Ливанското шиитско движение "Хизбула" обяви сряда, 18 октомври, за "ден на безпрецедентен гняв" в знак на протест срещу нападението срещу болница в Газа, за което движението обвинява Израел. Това съобщи вестник The Jerusalem Post.

Движението призова своите поддръжници по света да организират антиизраелски протести. По-рано към подобни действия призова ръководител от "Хамас", който апелира палестинците, особено живеещите на Западния бряг и Ерусалим, да излязат на протест по улиците. 

Ръководителят на Политбюрото на Хамас поиска Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН, Лигата на арабските държави, Организацията за ислямско сътрудничество и правозащитните организации да осъдят действията на Израел.

Един от протестиращите пред посолството на САЩ в Бейрут Мохамед Шукейр каза пред кореспондент на ТАСС, че демонстрации на гняв ще се проведат в сряда във всички посолства на ЕС в Бейрут. 

"Западът трябва да разбере, че арабският народ подкрепя палестинците и тяхната борба за законните им права. Израелската окупация трябва да приключи веднъж завинаги", каза той. 

Снимка: БГНЕС