България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мигрантският поток създава условия за радикализирани клетки дори в България

"Най-голямата опасност идва от саморадикализацията през интернет", смята доц. Милен Иванов

19.10.2023 | 08:37 Редактор: Толя Стоянова

Редица държави засилиха граничния си контрол заради опасения от влизане на радикални лица. Вчера бяха евакуираха няколко летища във Франция заради сигнал за бомба. Еврейски училищен комплекс в центъра на Рим също беше затворен след заплаха. Берлинска синагога беше атакувана с коктейли "Молотов". Това се случва след зачестилите антисемитски прояви в германската столица. На фона на тези събития нивото на сигурност в България е код жълто.

"Код червено е последното ниво - това е реакция при терористичен акт. За момента няма признаци за преминаване към него. След жълтото е оранжевото ниво. Възможно е полицейските органи да започнат да патрулират заедно със служители на Министерството на отбраната. Ако се повиши нивото на оранжево, гражданите няма да видят особена разлика", коментира бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

По думите му голяма част от действията по противодействие на терористични заплахи са тайни и ние няма как да разберем за тях. Според него дългите години мигрантски поток създават условия дори и в България да се появяват клетки на различни организации.

"Това са хора, които приемат емоционално новините от Близкия изток, които интерпретират през своя мироглед. Възможно е и да започнат да се радикализират", предупреди доц. Иванов.

"Най-голямата опасност идва от саморадикализацията през интернет", подчерта той и обясни, че мониторингът през интернет е много труден, а съвременните възможности на изкуствения интелект дават зелена светлина за информационно-психологическа война. "Това е най-опасното, защото има неуправляеми процеси. Механизмът е свързан със самопреживяване и идентификация с жертвите", добави гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него най-уязвимите групи са маргинализираните и изолираните, тъй като те лесно се манипулират.

На въпрос как може да преминем от код жълто на код оранжево, доц. Иванов отговори, че безспорен сигнал е наличието на обективизиране на заплахите.

"Специалните служби трябва да наблюдават информационния поток и да предложат на министър-председателя решение", заяви бившият заместник-ректор на Академията на МВР.

Относно бомбените заплахи в България, доц. Иванов каза, че те се случват периодично и не са свързани с войната в Израел. Той предполага, че може да имат нещо общо с предстоящите избори.

"Трябва да се създаде единна система на управление на процесите по защита на националната сигурност в България и система за управление на националния домейн на съзнанието", добави доц. Иванов.

Той е на мнение, че не е нужно да се вземат мерки за попълване на военнослужещите, тъй като не са достатъчно. По думите му проблемът за набиране на полицаи и войници е въпрос на държавна политика.

"Най-тежкото проявление на радикализация е извършването на терористичен атентат. Службите на могат да проследят преминаването от радикализация към тероризъм", каза доц. Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото: