България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да определим раница като опасна? Директори не одобряват протокола при заплаха от бомба

Не одобряваме училищното ръководство да претърсва училището за съмнителни предмети, каза Данко Калапиш

18.10.2023 | 09:35 Редактор: Елеонора Танева

Отново зачестяват случаите на затворени училища заради бомбени заплахи. Училищни директори заявиха, че не одобряват протокола за реакция при такава заплаха, който беше въведен през пролетта.

"Няма как да одобря протокол, в който се вменява задължение на училищното ръководство да извършва първоначален оглед. Да, протоколът работи, доказахме го и в предходните дни. Не одобряваме това училищното ръководство да претърсва училището за съмнителни предмети", заяви директорът на 107 Основно училище в София Данко Калапиш в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че не са обучени как да търсят опасни предмети. В училищата са били провеждани само обучения за действие при нахлуване на терористи.

"Полицията приема, че раниците са съмнителни, в училище раниците са част от интериора, те са задължителни за всяко дете. Те казват - проверявайте раниците, ако ви се сторят съмнителни. Как да определим дали една раница е съмнителна? Нашите деца от прогимназията се местят от кабинет на кабинет, често могат да бъдат видени чанти в коридора, в зимната градина, знаят, че няма кой да им ги вземе. За органите на властта това може да са съмнителни, защото са без надзор", обясни директорът.

Данко Калапиш се надява да няма нови бомбени заплахи около предстоящите избори. Училищата са основните изборни звена.

"Надявам се сигналите да не се увеличат, защото процедурата е  натоварваща, само децата са щастливи. За нас е голямо натоварване", допълни директорът на 107 ОУ.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и необходимостта от законова промяна на мерките при случай на Ковид-19 сред ученици и учители. Гостът подчерта, че протоколът е на Министерството на здравеопазването, не на образованието.

"От МОН ни напомниха законовите разпоредби, разписани от МЗ. Изпратихме спешно до здравния министър искане за промяна на закона, смятаме, че това към момента не е ефективната стъпка и процедура на действие. Това усложнява много провеждането на учебен процес", коментира Данко Калапиш.

Гостът добави, че в неговото училище няма случаи на Ковид-19, но има много болни от сезонен грип.

Гледайте целия разговор във видеото.