Байдън натисна Египет да отвори "Рафах" за хуманитарна помощ, Израел удари "Хизбула"

САЩ съобщиха, че войници от коалиционните сили в Ирак са ранени

19.10.2023 | 07:00 Редактор: Искра Ангелова
Байдън натисна Египет да отвори

Египет отваря граничния пункт "Рафах" за преминаването на около 20 камиона с хуманитарна помощ за Ивицата Газа. Новината съобщи американският президент Джо Байдън след среща с президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси.

Помощта ще бъде координирана от съответните власти в двете страни с международни хуманитарни групи под наблюдението на ООН. При посещението си в Израел Байдън даде подкрепата си за страната, която категорично отрича участие в експлозия в болница в Газа. Американският президент съобщи след визитата си, че възнамерява да поиска от Конгреса 100 млрд. долара за Украйна, Израел и южната граница на САЩ.

На дипломатическия фронт - очаква се британският премиер Риши Сунак да посети днес Израел. Визитата му в Близкия изток ще включва и арабски държави, като Йордания и Египет.

Междувременно израелската армия атакува отново позиции на "Хизбула" в Ливан. Централното командване на САЩ съобщи, че войници от коалиционните сили в Ирак са леко ранени при поредица нападения с дронове през последните 24 часа срещу американски бази в Ирак.

В боевете в Близкия изток, които започнаха с атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, загинаха около 1400 израелци и около 3500 палестинци.

Снимка: БГНЕС