Другата истина: В очите на палестинците Израел е окупатор, който извършва геноцид

В посолството на Палестина в София почетоха паметта на жертвите

18.10.2023 | 19:07 Редактор: Вяра Димова

Пред посолството на Палестина в София бяха положени цветя и играчки в памет на стотиците жертви на атаката по болница в Газа. Живот под непрекъснати въздушни атаки и страх -  в такава обстановка живеят жителите на Газа. 

Д-р Фадел Ашур с тъга и сълзи в очите гледа случващото.

"Няма сигурно място, във всеки един момент човек може да загине. Страхувам се за живота си. В Газа всичко е затворено, нито може да се излезе, нито да се влезе", каза д-р Ашур.

Той определи твърденията от Израел, че Палестина преувеличава броя на жертвите на поразената болница, като силна пропаганда. "Да, имат хубаво лице, криминално е", посочи докторът.

Със свалени знамена наполовина и в посолството на Палестина в София почетоха паметта на жертвите на кръвопролитната война. Мария е омъжена за палестинец повече от 30 години. Сега всичките им близки са в епицентъра на бомбардировките - Газа.

"Успяват само да кажат, че са живи", сподели тя.

Като геноцид – така посланикът на Палестина у нас определи ситуацията в Газа.

"Държавата окупатор Израел извършва военни престъпления против беззащитни цивилни чрез безразборни бомбардировки по въздуха, употребявайки прекомерна сила", заяви Адхам Зайналдин.

Освен членове на арабския дипломатически корпус у нас, и други хора дойдоха да отдадат почит на жертвите. Сред тях е и известният писател и преводач Хайри Хамдан. Когато е на 5-годишна възраст, той и семейството му бягат от палестинско село в Йордания. И до днес Хайри си спомня светлината преди опустошителните взривове. 

"Знам какво са нюансите на войната, тези експлозии, жесток начин на преживяване", описа Хамдан.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.