ООН: Нужни са по 100 камиона на ден хуманитарна помощ в Газа

Разполагаме с около 14 000 служители, които да помагат при разпределението, съобщиха от организацията

18.10.2023 | 22:44 Редактор: Вяра Димова
ООН: Нужни са по 100 камиона на ден хуманитарна помощ в Газа

Ивицата Газа, която се гърчи от масирания отговор на Израел на кървавото нахлуване на "Хамас" по границата на 7 октомври, се нуждае от огромни количества хуманитарна помощ, около 100 камиона на ден, съобщиха източници от ООН.

"Трябва да започнем със сериозен брой камиони, които да влязат, и да достигнем до 100 камиона на ден", заяви координаторът на ООН за спешна помощ Мартин Грифитс пред CNN.

"Водихме изключително подробни преговори със страните, за да постигнем разбирателство и споразумение за това как точно ще изглежда програмата за помощ в южната част на Газа", каза Грифитс, цитиран от БГНЕС. Той говори часове, след като президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е получил израелски уверения, че помощта ще влиза през граничния пункт "Рафах" на границата между Газа и Египет в южния край на Ивицата Газа.

Грифитс отбеляза, че ООН, включително нейната агенция за развитие "Помощ за палестинските бежанци и организация на работата" (UNRWA), разполага с около 14 000 служители в Ивицата, които да помагат при разпределението.

Засега тонове помощи остават блокирани в Синайската пустиня, като пропускателният пункт "Рафах" от палестинската страна е затворен след четири бомбардировки тази седмица.

Снимка: БГНЕС