ООН: Близкият изток е на ръба на пропастта, хиляди животи са застрашени

Организацията предупреди, че запасите от гориво в болниците в Газа може да свършат

16.10.2023 | 08:30 Редактор: Вяра Димова
ООН: Близкият изток е на ръба на пропастта, хиляди животи са застрашени

Условията за хората в Газа се влошават, водата, храната, електричеството и лекарствата са оскъдни. ООН заяви, че Близкият изток "е на ръба на пропастта" и моли Израел да допусне хуманитарна помощ. Израелските войски продължават да се струпват близо до Газа преди очакваната сухопътна офанзива, насочена към бойците на "Хамас".

Повече от 1400 души са били убити в Израел миналия уикенд, когато бойци на палестинската групировка пресякоха границата, за да атакуват цивилни и войници. Над 2450 палестинци са убити в Газа при ответните въздушни удари.

Животът на хиляди пациенти ще бъде изложен на риск, ако запасите от гориво във всички болници в Газа свършат през следващите 24 часа, както се очаква, предупреждава ООН. Израел по-рано призова 1 100 000 палестинци, живеещи в северната част на Газа, да се преместят на юг. Стотици хиляди го направиха и така удвоиха населението на южния град Хан Юнис за една нощ.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че докато от една страна смята, че ислямистката групировка "Хамас" трябва да бъде елиминирана изцяло, същевременно трябва да бъде намерен път и за създаването на палестинска държава.

Днес се очаква ново посещение в Израел на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обиколката му след нападението на "Хамас" миналия уикенд започна от Израел и продължи в Йордания, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет. Засега програмата на новото посещение на Блинкън в Израел не е обявена, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС