Байдън към Нетаняху: Израел има САЩ зад гърба си, няма оправдание за тероризма

Държавният глава на САЩ е провел разговор с израелския премиер

11.10.2023 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова
Байдън към Нетаняху: Израел има САЩ зад гърба си, няма оправдание за тероризма

Държавният глава на САЩ Джо Байдън е провел още един телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в рамките на който отново го е уверил, че страната може да разчита на американската подкрепа, съобщава вестник The Wall Street Journal.

Говорейки от Белия дом, Байдън заяви, че атаките са извадили на повърхността болезнени спомени за хилядолетия антисемитизъм и геноцид срещу еврейския народ: "В този момент трябва да сме кристално ясни - няма оправдание за тероризма, няма извинение. И видът тероризъм, изложен тук, е просто извън границите на границите. Израел има САЩ зад гърба си".

По-рано през деня бе съобщено, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще пътува до Израел "на мисия за солидарност" след атаката на "Хамас". Блинкен трябва да пристигне в страната в четвъртък на посещение, в което вероятно ще се срещне с премиера Бенямин Нетаняху, обещал безмилостен отговор на "диващината" на ислямистките бойци.

Междувременно Държавният департамент съобщи, че известният брой на загиналите на американски граждани при насилието е нараснал до най-малко 22. Засега неуточнен брой американски заложници също са "в ръцете на "Хамас".

В отклонение от обичайните призиви на САЩ за сдържаност, когато избухне насилие зад граница, Байдън и неговата администрация ясно дадоха да се разбере, че подкрепят правото на Израел на отговор, припомня "Фокус".

Снимка: БГНЕС