Европа ще преразгледа финансирането на Палестина, за да не стигат пари до "Хамас"

Евролидери отдадоха почит пред сградата на Европейския парламент

11.10.2023 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

В памет на жертвите на терористичните атаки на "Хамас", евродепутатите и еврокомисарите се събраха пред сградата на Европейския парламент в Брюксел. Всички те отдадоха почит с минута мълчание.

Солидарността с Израел изразиха един до друг председателят на Европейския парламент Роберта Мецола и председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

"Тук сме, заедно с всички Вас, единни, за да осъдим тероризма и убийствата, и да поискаме незабавното освобождаване на взетите заложници. Европа е готова да посредничи за намирането на решения. Тероризмът няма оправдание. "Хамас" е терористична организация и не е представител на оправданите очаквания на палестинците, нито предлага решения, а само кръвопролитие", заяви Мецола.

В отделно изявление по-рано Фон дер Лайен определи събитията като трагедия за еврейския народ и за Европа. Тя увери, че ЕС напълно подкрепя правото на Израел да се защитава, като в същото време хуманитарната помощ за палестинците няма да пострада. 

Финансирането за Палестина ще бъде преразгледано, за да се гарантира, че то няма да достига до "Хамас", или която и да е терористична организация.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС