ЕС се отметна - няма да спира помощта за палестинците

Новината смая редица правителства, които предупредиха да не се прекратява помощта

10.10.2023 | 12:20 Редактор: Тодор Петров
ЕС се отметна - няма да спира помощта за палестинците

Европейският съюз се оттегли от съобщение от понеделник, че спира помощта за палестинците в отговор на нападението на "Хамас" срещу Израел, след като редица държави членки заявиха, че Европейската комисия е прекрачила границата, съобщава Ройтерс.

Объркването дойде, след като Оливер Вархеи, топ представителят на ЕС за отношенията със съседни страни, заяви, че Европейската комисия подлага на преразглеждане цялата си помощ за развитие на палестинците на стойност 691 млн. евро.

В пост в социалната мрежа Х Вархеи, унгарският еврокомисар по съседството и разширяването, каза още, че плащанията са били незабавно прекратени.

Новината смая редица правителства, които предупредиха да не се прекратява помощта в ущърб на палестинските граждани и поставиха по въпрос дали Комисията има правомощията да взима такова решение.

Ходът бе изненадващ, тъй като официални лица казаха по-рано през деня, че помощта за развитие за палестинците ще бъде обсъдена на спешна среща на външните министри на ЕС във вторник.

Испания, Португалия, Люксембург и Ирландия публично изразиха тревога, а други държави са направили същото при закрити врата, казват дипломати.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС