Израел предприема пълномащабна офанзива срещу Ивицата Газа

Граничният пункт между южната част на Газа и Египет отваря отново 

16.10.2023 | 06:57 Редактор: Тодор Петров

Израел се подготвя за пълномащабна офанзива по суша, вода и въздух срещу Ивицата Газа. Планираната атака беше отложена заради лошото време. За да насърчи евакуацията на жителите на Газа, Тел Авив възобнови водоснабдяването в южната част.

Граничният пункт между южната част на Газа и Египет отваря отново тази сутрин, за да позволи на чужди граждани да напуснат и да влезе хуманитарна помощ. Част от палестинските граждани ще летят до Кайро от летище "Ал Ариш", на 30 мили от Рафа, и след това ще продължат до крайните си дестинации. 

През последното денонощие израелската армия е атакувала 250 военни цели в Газа, повечето от които на север. Нанесени са удари по цели на "Хизбула" в Ливан. Броят на жертвите в конфликта между Израел и палестинците продължава да се увеличава. По последни данни над 1400 са убитите в Израел при нападенията на въоръжени отряди на "Хамас", а при ответните израелски удари са загинали повече от 2400 души. Ранените са близо 9200. 

На този фон американският президент Джо Байдън беше категоричен, че "Хамас" трябва да бъде елиминиран и същевременно да бъде намерен път за създаването на палестинска държава. В интервю за предаването "60 минути" на CBS Байдън предупреди Иран и "Хизбула" да не се месят и да не ескалират конфликта. 

Равнището на терористична заплаха в САЩ се е увеличило заради кризата в Близкия Изток, допълни американския президент. "Асошиейтед прес" съобщава, че американският президент обмисля посещение в Израел в следващите дни. 

Информацията за евентуалното пътуване идва докато държавният секретар Антъни Блинкен е на обиколка в Близкия изток в опит да предотврати разрастването на войната на Израел с "Хамас" в по-широк регионален конфликт. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел свиква извънредно заседание на съвета.

Снимка: БГНЕС