Иран и "Хамас" обединяват сили срещу Израел. Жители в Газа: Върнаха ни в 1948 г.

Няма вода, ток, интернет, няма гориво

15.10.2023 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Израелският премиер Бенямин Нетаняху свика първото заседание на така наречения военен кабинет на страната, който бе съставен заедно с опозицията. А Иран и ислямистката групировка "Хамас" обсъдиха засилването на съпротивата си срещу Израел.

Срещата на извънредния кабинет в Тел Авив започна с минута мълчание в памет на 1300-те израелци, убити при мащабната атака на "Хамас" на 7 октомври.

На срещата премиерът Бенямин Нетаняху е заявил пред министрите, че "Хамас" ще бъдат унищожени. Израел обаче не започна днес планираната сухоземната офанзива, а като причина посочи лошото време.

За да насърчи евакуацията на жителите на Газа, Тел Авив възобнови водоснабдяването в южната част. На този фон американският държавен секретар Антъни Блинкен ще посети отново Израел утре, само пет дни след предишната си визита и в края на най-голямата си обиколка на Близкия изток, с която се опитва да предотврати разширяване на конфликта.

Стотици израелци остават в неизвестност след атаката на "Хамас" на 7 октомври. Дъщерите и съпругата на Йони Ашър са сред тях. Пред американски медии Ашър заяви, че е успял да проследи пътя на семейството по телефона на своята съпруга.

"Виждам улиците, виждам имената им и разпознавам, че това е Газа", каза Ашер.

От другата страна в Газа евакуацията продължава, тези които остават - отчаяно търсят храна. Питейна вода също трудно се намира. Какво се случва и какво готви Израел - хората основно научават през социалните мрежи и свои близки извън зоната на конфликт, но ток за зареждане на мобилните устройства - трудно се намира, освен местата където има соларни панели.

"Сякаш ни върнаха в 1948 или по-рано, направо в каменната ера. Няма вода, ток, интернет, няма гориво, а за генераторите трябва гориво, иначе са безполезни. Вижте колко телефони се зареждат там, ужасно е", коментира местен.

Възможно е "Хизбула" да подкрепи "Хамас", това стана ясно по време на среща между иранския външен министър и лидера на "Хамас" в Катар. От шиитската организация са категорични - палестинците няма да си тръгнат от Газа.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС