България осъди действията на "Хамас". Мария Габриел: Израел е в правото си да се защитава

"Терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани", каза президентът Румен Радев

15.10.2023 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

България осъжда остро действията на "Хамас" и застава категорично зад Израел. Около това послание се обединиха президентът Румен Радев, вицепремиерът Мария Габриел и останалите гости, които се включиха в молитвата за мир, отслужена в Софийската синагога.

"Сцените на брутална жестокост и насилие, на поругаване на човешкото достойнство са отприщили вълна от гняв и възмущение по целия свят", това заяви президентът Румен Радев в неговата реч на молитвата за мир.

"Терористичните действия и насилието не могат никога да бъдат оправдани по какъвто и да е било начин и за каквато и да е била политическа кауза. Няма друг път към бъдещето освен мира. А това искат обединените усилия на всички нас - хората, които вярваме, че животът е висшата човешка ценност", допълни президентът.

А по думите на вицепремиера Мария Габриел държавите трябва да се постараят да избегнат регионалната ескалация на конфликта.

"Израел е в правото си да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право. Заложниците трябва да бъдат освободени без никакви предварителни условия", поясни Габриел.

От "Шалом" са категорични - крайната цел е установяването на бленувания мир между народа на Израел и арабския свят.

"Това може да стане само и единствено когато терористичните организации като "Хамас" бъдат унищожени, тяхната цяла инфраструктура също. Тогава може да се молим за един истински траен мир между евреи и араби", каза председателят на Организацията на евреите в България - д-р Александър Оскар.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: БГНЕС