Израел срещу "Хамас": Хората в Газа отчаяно търсят храна, дадоха още им няколко часа за евакуация

Над 2300 палестинци и 1 300 израелци са загинали след началото на конфликта

15.10.2023 | 13:33 Редактор: Искра Ангелова

Израелската армия даде нов срок на цивилните палестинци в северната част на Газа да се евакуират на юг. Очакваше се днес да започне сухопътната военна израелска офанзива в Газа, която обаче най-вероятно е отменена заради неблагоприятни метеорологични условия.

А в град Газа хуманитарната криза се задълбочава. Над 2300 палестинци и 1 300 израелци са загинали след началото на военния конфликт.

Очаквана облачност би затруднила пилотите на израелските бойни самолети и дроновете да подпомагат от въздуха придвижването на сухопътните сили, именно заради това операцията се отлага с няколко дни, въпреки това - военни машини продължават маневрите в близост до Газа.

Целта на Израел е да унищожи политическото и военното ръководство на радикалното палестинско движение "Хамас", вчера при въздушни удари беше убит един от основните ѝ лидери.

"Той избра да изпрати своите касапи в нашите спални и да убива нашите бебета. Когато избраха да нападнат Израел, те подписаха собствената си смъртна присъда", каза говорителят на израелската армия - лейт. полк. Петер Лернер.

А дъщерите и съпругата на Йони Ашър са още в неизвестност, след като отвличането им от "Хамас" беше разпространено на видео. Сега става ясно, че Ашър е успял да проследи пътя на семейството по телефона на своята съпруга.

"Виждам улиците, виждам имената им и разпознавам, че това е Газа", сподели Йони Ашер.

От другата страна в Газа, евакуацията продължава, тези които остават - отчаяно търсят храна. Питейна вода също трудно се намира. Какво се случва и какво готви Израел - хората основно научават през социалните мрежи и свои близки извън зоната на конфликт, но ток за зареждане на мобилните устройства – трудно се намира, освен местата където има соларни панели.

"Сякаш ни върнаха в 1948 или по-рано, направо в каменната ера. Няма вода, ток, интернет, няма гориво, а за генераторите трябва гориво, иначе са безполезни. Вижте колко телефони се зареждат там, ужасно е", възмути се гражданин.

След среща с иранския вътрешен министър в Катар, лидерът на "Хамас" обяви, че палестинците няма да си тръгнат от Газа.

"Няма да има разселване от Газа, няма да има преместване от Западния бряг. Нашето решение е да останем в родината си", категоричен е лидерът на терористичната организация Исмаил Хание.

Ако Израел нахлуе в Газа - това ще бъде най-голямата сухопътна операция след военните действия в Ливан през 2006 г.

Вижте повече в репортажа на.

Снимка: БГНЕС