България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Да те мобилизират в армията на Израел: Войната с Ливан е много близо, счупени сме отвътре

Трябва да влезем в Газа и да я изчистим цялата, убеден е Йонатан Фархи

16.10.2023 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Над 300 000 резервисти бяха мобилизирани в армията на Израел след нападението на "Хамас" преди повече от седмица. Един от мобилизираните е Йонатан Фархи. Тази седмица е трябвало цялото му семейство да пристигне в България по случай 90-ия рожден ден на неговата баба.

"Животът на всички хора в Израел стана абсолютно различен. Опитваме се да продължим живота, да сме по-добре настроени, но не можем. Все мислим за хората, които загубихме, за хората, които не знаем къде са. Притесняваме се за живота си, но трябва да сме силни и да помагаме на хората. Дава ми сила, че искам Израел да продължи като държава, да продължа моя нормален живот, какъвто вие имате в България", сподели Йонатан специално за "България сутрин".

По думите му в Израел са готови да бъдат повикани от военните още при постъпването си в казармата. Йонатан Фархи е спасител в северната част на Израел и чака да бъде изпратен до Ливан, за да помага на хората - да ги извади от разрушените им къщи и да им оказва помощ.

"Хората почти не излизат навън. Когато виждат войниците, те се чувстват много по-добре, всеки иска да ни помогне и да повишат настроението. Настроението е ниско. Усмихваме се отвън, но вътрешно сме счупени всички", каза още Йонатан пред Bulgaria ON AIR.

Брат му също е мобилизиран на север. Tой е танкист, а Йонатан се надява само да му се обажда и да му съобщава, че е добре.

"Подготвяме се за това и знаем, че трябва да влезем в Газа и да я изчистим цялата от всеки, който се припознава като "Хамас". Този път е нещо различно, хванаха ни неподготвени. Това, което направиха, не е човешко. Да правиш някакви неща на жени, да гориш деца... Трябва да победим нечовешкото", категоричен е младият мъж.

Според него войната ще продължи дълго време. 

"Не може да продължим да чакаме те да ни обстрелват. Чувам, че войната с Ливан е много близо. Надявам се да не стане толкова сериозно", сподели Йонатан Фархи.

Гледайте целия разговор в следващото видео: