Израел разчиства терористи, мобилизира резервисти. Бойци на "Хамас" пленяват войници

Премиерът събра службите за сигурност

07.10.2023 | 15:41 Редактор: Елеонора Танева

"Хамас" обяви военна операция срещу Израел. Командирът Мохамед Дейф направи изявление, след като от ивицата Газа беше изстрелян залп от ракети. "Хамас" твърди, че са били 5 000. Беше съобщено и за проникване на бойци в южната част на страната и за престрелки. Командирът каза, че целта е да се сложи край на израелските "нарушения". Загиналите израелци са най-малко 22, а над 540 са ранени. От медицинския център Беершеба съобщиха за десетки хора в сериозно състояние. 

"Граждани на Израел, ние сме във война. Тази сутрин "Хамас" предприе изненадваща смъртоносна атака срещу Държавата Израел и гражданите ѝ. Събрах ръководителите на службите за сигурност и наредих първо да се прочистят нашите общности от инфилтрирани терористи. И това в момента се извършва. Освен това, разпоредих мобилизация на резервисти. И ще отвърнем на огъня в мащаб, непознат досега за врага. Врагът ще плати безпрецедентна цена за атаката срещу нас. Ние ще спечелим тази война", каза премиерът Бенямин Нетоняху. 

Израел  незабавно отговори с въздушни удари в Газа. Броят на загиналите там не е уточнен. От израелска страна, обаче, има още жертви, в районите, граничещи с Газа. Там бойци на "Хамас" навлезли по улиците, са превземали бойни машини и са пленили войници. В южния град Офаким са взети заложници. 

Конфликтът пламна в момент, когато Израел отбелязва еврейския празник Симхат Тора и гражданите бяха настроени за почивка. "Хамас" предприе операцията и в момент, когато Саудитска Арабия разговаря за нормализация на отношенията си с Израел, а това се приема като предателство от ислямистките крила на палестинците. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС