Министерството на туризма за екскурзиите до Египет: Търсете си правата, МВнР определя риска

Остава валидно изискването за прилагането на клаузите в договора за туристически пакет, подписан между туроператора и клиента

16.10.2023 | 21:28 Редактор: Елеонора Танева
Министерството на туризма за екскурзиите до Египет: Търсете си правата, МВнР определя риска

Индексът на риск се определя от Министерството на външните работи (МВнР). Това уточнява Министерството на туризма във връзка с постъпили към ведомството запитвания от туроператори и потребители на туристически услуги по отношение отказ на клиенти от реализирането на предплатени екскурзии до съседните на Израел държави Йордания и Египет и по повод обявеното 4-то ниво на риск от Ситуационният център на МВнР.

Министерството на туризма няма законови правомощия и функционална компетентност за определяне на този индекс, тъй като той е предмет на цялостна оценка на международната ситуация от страна на МВнР, посочват от ведомството в своя позиция, разпространена от пресцентъра.

Относно искането на туроператорите да получат указания от Министерството на туризма за последващи действия за пътуване до Йордания и Египет, от ведомството уточняват, че в конкретната ситуация за тези държави остава валидно изискването за прилагането на клаузите в договора за туристически пакет, подписан между туроператора и клиента, пише "24 часа".

Министерството на туризма няма законови механизми, по които да се намеси в частно-правни отношения, каквито на практика са договорите между туроператора и ползвателите на туристически пакети, се казва още в позицията на ведомството.

В края на миналата седмица, във връзка с ескалиралото напрежение между Израел и "Хамас", от Министерството на външните работи поясниха, че покачването на индекса за риск при пътуване до съседните на Израел държави е необходима превантивна мярка, която се обуславя от изключителната динамика на събитията в региона и потенциалното им отражение върху ситуацията по сигурността в съседните на Израел държави. Предприетата от МВнР мярка има за цел единствено и само да допринесе в оптимална степен за безопасността, здравето и живота на българските граждани, които плануват пътувания към въпросните дестинации, посочиха тогава от ведомството.

Снимка: БГНЕС