България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще настане клане, ако Израел влезе в Газа, Европа може да пламне заради морето от бежанци

Държавниците ни трябва да бъдат много предпазливи в изказванията си, подчерта ген. Румен Ралчев

20.10.2023 | 08:23 Редактор: Тодор Петров

Израелската армия е получила зелена светлина от правителството за влизане в Газа, съобщи министърът на икономиката на Израел. Протести заляха Близкия изток, Европа и САЩ заради конфликта Израел - "Хамас". 

"Даването на зелена светлина е лош знак, защото това показва неуспешните совалки, които направи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Не можа да доведе до реален резултат онова, което бяха замислили. Оказа се, че Байдън няма къде да отиде, тъй като Йордания отказа да го посрещне - нещо нечувано", заяви експертът по национална сигурност ген. Румен Ралчев в студиото на "България сутрин". 

Той е категоричен, че не може военните действия да спрат, а напрежението трудно може да спадне. 

"Защо досега не са влезли израелските сухоземни войски? Защото ще настане голямо клане. 2,5 млн. души на 300 кв. км. Военните са се приготвили. Територията си е на Израел, но всеки метър, който мине войската, ще води до жертви и от двете страни. Жертвите сред мирното население ще са огромни. Това ще доведе до радикализиране не само на арабските държави около Израел, а на целия сектор. Турция недвусмислено казва в коя посока стои", обясни ген. Ралчев пред Bulgaria ON AIR

Тези, които още не са се включили в играта, имат съвсем друго военно оборудване, защото идват от организирани държави, за разлика от хората в Газа, обърна внимание събеседникът.

По думите на ген. Ралчев за момента сме по-спокойно място, ако може да се каже, че в Европа има спокойно място. 

"Допуснахме да навлезе море от бежанци в Европа. На всички е ясно какъв профил имат те, всички говорихме за млади и здрави момчета. Оперативното проникване в тези общности е изключително трудно и никой не може да предвиди кога ще се натисне копчето и как може да пламне цяла Европа", предупреди експертът по национална сигурност.

Гостът допълни, че трябва да бъдем много предпазливи в изказванията си, защото нещата стават трудно управляеми.

"Трябва да се знае, че тази рана в Газа не е от вчера и че сега ще се излекува. Това е дълбока вражда, която поколения наред тлее и избухва, сега е много по-силна. Онова покрай нея са поколения, които са възпитани "да живее малко и да умре като герой". Големи са предизвикателствата пред Националната служба за охрана. Трябва да се използва дипломатичен език. НСО е взела мерки за охрана на държавните мъже, но без оперативно въздействие върху големи маси хора, които са ангажирани в този процес - става дума за верско убеждение, много внимателно трябва да се играе", каза още ген. Ралчев.

Той посочи, че у нас имаме модел на съвместно живеене между християни и мюсюлмани, който е за завиждане на Балканите. 

"Тук е силата на политиците - заедно с оперативни действия да се въздейства така, че да има спокойствие. Може да отидем в една посока, но дали е необходимо", отбеляза ген. Ралчев.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
0 rate up comment rate down comment 0
вън
преди 3 месеца
Мюсюлманите са много проста нация, която унижава жените...Тези из.роди си рушат държавите и се пръсват като хле.барки по света да съсипят и останалите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
да си се колят в стр
преди 3 месеца
Мюсюлманите са много проста нация, която унижава жените...Тези *** си рушат държавите и се пръсват като *** по света да съсипят и останалите. Сигнализирай за неуместен коментар