Убитите палестинци в Газа са 3 800, Израел ликвидира ръководни кадри на "Хамас"

Продължава вълната от подкрепа по цял свят и за двете страни в конфликта

19.10.2023 | 19:02 Редактор: Елеонора Танева

Броят на палестинците, убити при израелските атаки в ивицата Газа доближава 3800, съобщиха местните власти. Данните нямат независимо потвърждение. Палестински медии съобщиха за ликвидирани при ударите ръководни кадри на "Хамас". 

При израелски удар са били убити лидерът на ръководените от групировката сили за сигурност Джехад Мхейсен и членове на семейството му. Ударът е бил нанесен по къщата им в Газа, съобщиха палестински медии. Те информираха и за убийството на единствената жена член на Политбюро на "Хамас" - 68-годишната  Джамила аш Шанти, вдовица на бившия лидер и съосновател на групировката Абдел  Рантиси.

Американският президент Джо Байдън обяви, че пунктът "Рафах" ще бъде отворен след телефонния му разговор с египетския президент Абдел Фатах Сиси. Това е единственият пункт с Газа, който не е под контрола на Израел. Той остана затворен поради нужда от ремонт. Египет отлагаше отварянето и поради липсата на споразумение между Израел и "Хамас" за спиране на огъня в южната част на Газа.

"Със Сиси се договорихме като начало да бъдат пропуснати до 20 камиона. Пътят през пункта е в лошо състояние и трябва спешно да бъде ремонтиран. Това се очаква да бъде направено бързо, до 8 часа, и вероятно до петък може да няма никакво преминаване. Ще изведем и чакащите хора, но засега не мога да дам подробности", уточни американският президент Джо Байдън. 

Повече от 200 са камионите, които чакат на египетска територия да бъдат пропуснати, за да доставят в Газа храни и лекарства. Въпреки дипломатическите пробиви за облекчаване на хуманитарната ситуация в арабския свят и в Турция продължават масовите протести срещу действията на Израел и пребиваването на Байдън в региона. 

Протести в подкрепа на палестинците се организират и в европейски държави, и в САЩ. Полицията във Вашингтон арестува около 300 души, които настояха Конгресът да приеме резолюция за прекратяване на огъня в Близкия изток. Част от протестиращите влязоха в сградата.  

В проявата са участвали и американски евреи и равини, които са против израелската окупация.  На плакати, издигнати от демонстрантите, пишеше, че "Ционизмът е расизъм" и че "евреите също искат примирие сега".  

В същото време продължават дипломатическите совалки . След Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц в Тел Авив пристигна и британският премиер Риши Сунак. Той приветства допускането на хуманитарна помощ за Газа и каза на израелските лидери, че има доверие в мерките, които вземат за защита на мирните граждани, в контраст с терористите от "Хамас". 

37 българи чакат евакуация от Газа.

Вижте повече в репортажа на Григори Нелялков.

Снимка: БГНЕС