Израел няма да спира хуманитарната помощ за Газа, но ще минат 20 от 200 камиона

37 българи все още чакат евакуация от най-горещата точка на конфликта

19.10.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Израел няма да блокира хуманитарната помощ към Газа. А Египет се е съгласил да отвори граничния пункт Рафа, за да могат конвоите от повече от 200 камиона с храна, вода, лекарства да преминат. От началото на войната между Израел и "Хамас" там са струпани и много хора, предимно чужденци, които все още не могат да влязат в Египет, за да се спасят от въздушните удари. И 37 българи чакат евакуация от Газа.

Американският президент Джо Байдън обяви, че пунктът "Рафах" ще бъде отворен след телефонния му разговор с египетския президент Абдел Фатах Сиси. Това е единственият пункт с Газа, който не е под контрола на Израел. Той остана затворен поради нужда от ремонт. Египет отлагаше отварянето и поради липсата на споразумение между Израел и "Хамас" за спиране на огъня в южната част на Газа.

"Със Сиси се договорихме като начало да бъдат пропуснати до 20 камиона. Пътят през пункта е в лошо състояние и трябва спешно да бъде ремонтиран. Това се очаква да бъде направено бързо, до 8 часа, и вероятно до петък може да има никакво преминаване. Ще изведем и чакащите хора, но засега не мога да дам подробности", заяви Байдън. 

Въпреки дипломатическите пробиви за облекчаване на хуманитарната ситуация, в Арабския свят и в Турция продължават масовите протести срещу действията на Израел и пребиваването на Байдън в региона. Протести в подкрепа на палестинците се организират и в европейски държави, и в САЩ. Полицията във Вашингтон арестува около 300 души, които настояха Конгресът да приеме резолюция за прекратяване на огъня в Близкия изток. Част от протестиращите влязоха в сградата. 

В проявата са участвали и американски евреи и равини, които са против израелската окупация. На плакати, издигнати от демонстрантите, пишеше, че "Ционизмът е расизъм", и че "евреите също искат примирие сега". 

В същото време продължават дипломатическите совалки. След Джо Байдън и германския канцлер Олаф Шолц, в Тел Авив пристигна и британският премиер Риши Сунак, а в Кайро - генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС