Израел призна: "Хизбула" е 10 пъти по-силна от "Хамас"

Израелският министър на отбраната е направил този коментар на закрита среща

19.10.2023 | 12:19 Редактор: Искра Ангелова
Израел призна:

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че армията трябва да бъде подготвена на северния фронт за всяка стъпка на ливанската групировка "Хизбула", предаде Анадолската агенция. Според израелската обществена телевизия KAN, Галант е направил този коментар на закрита среща с висши правителствени служители.

Той заяви, че трябва да се извърши необходимата подготовка на северния фронт, тъй като "Хизбула" е "10 пъти по-силна от палестинската групировка "Хамас".

На срещата Галант е поискал от правителствените служители да приключат прехвърлянето на военно оборудване на северния фронт. През деня израелската армия и "Хизбула" се атакуваха взаимно, според изявленията на двете страни.

От началото на напрежението по границата между Ливан и Израел са убити най-малко 10 бойци на "Хизбула". Ескалацията настъпи на фона на израелските въздушни удари по Ивицата Газа след операция "Потоп в Ал-Акса" - изненадваща атака на "Хамас" на 7 октомври срещу израелски гранични градове, припомня БГНЕС.

Най-малко 3478 палестинци са били убити при израелските атаки в Газа, докато повече от 1400 израелци са били убити от началото на операцията.

"Хизбула" е водила няколко войни с Израел, последната от които е през 2006 г., по време на която ливанската групировка удря с ракети големи израелски градове, причинявайки значителни материални щети. В конфликта бяха убити над 1000 ливанци, а голяма част от Южен Ливан - крепост на "Хизбула" - беше опустошена от израелските атаки.

Снимка: БГНЕС