Мицотакис отмени пътуването си до Израел

"Гърция е последният западен преден мост на мира и стабилността", заяви премиерът

19.10.2023 | 18:12 Редактор: Толя Стоянова
Мицотакис отмени пътуването си до Израел

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отмени посещението си в Израел. Премиерът планира да посети Тел Авив днес. Въпреки това в събота, 21 октомври, Мицотакис ще вземе участие в Международната среща на върха за развитието на Палестина в Египет.

Говорейки на заседание на кабинета по-рано, министър-председателят изрази скръбта и ужаса си от нападението над болницата в Газа, като каза, че има нужда от незабавно, задълбочено разследване на инцидента. Това подчерта и във вторник на заседанието на Съвета на Европейския съюз.

Мицотакис представи гръцката позиция, признаваща правото на Израел на самоотбрана, но винаги в съответствие с международното право, с приоритет защитата на цивилното население на Газа и предоставянето на хуманитарна помощ. Той отбеляза важността на предотвратяването на разпространението на конфликта и предотвратяването на по-нататъшна ескалация, която може да застраши регионалната сигурност и стабилност, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Необходимо е също така да се укрепи вътрешната сигурност на ЕС. Ясно е, че Гърция, като външна граница на нашето европейско семейство, има допълнителна отговорност да настоява за строга, но справедлива политика за защита на външните граници, която ние ще направи без компромис или отстъпки", каза той.

Гръцкият премиер ще пътува за Израел възможно най-скоро, когато условията за сигурност го позволяват. Това ще започне с присъствието му в събота в Кайро на много важната многостранна конференция, свикана от Египет по палестинския въпрос.

"Ние сме сила на решенията, ние сме източната граница на Европа, но също така сме и последният западен преден мост на мира и стабилността", подчерта Мицотакис.

Снимка: БГНЕС