Падат визите за турците, пътуващи в шенгенските страни, Ердоган и Мицотакис се разбраха за мигрантите

Турция ще ограничи миграционните потоци от собственото си крайбрежие

23.09.2023 | 12:26 Редактор: Искра Ангелова
Падат визите за турците, пътуващи в шенгенските страни, Ердоган и Мицотакис се разбраха за мигрантите

На официална среща в Ню Йорк премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха за миграциония поток. Правителството на Гърция  изтъкна миграционния въпрос, тъй като от една страна бежанските потоци от Турция в последно време се увеличават, а от друга - то смята, че сега е благоприятно време за постигане на взаимно разбирателство с Анкара и засилване на натиска върху ЕС за нова сделка, взаимно изгодна.

Консултациите между двете страни са в ход за постигане на споразумение и че целта е Гърция и Турция да постигнат споразумение на 7 декември, когато Върховният съвет за сътрудничество ще бъде свикан в Солун.

Споразумението съдържа три основни клаузи:

1. Турция ще ограничи миграционните потоци от собственото си крайбрежие

2. Спиране  мрежите на трафикантите, действащи на нейна територия

3. Приемане на повече връщащи се мигранти от Гърция и ЕС като цяло. Но в същото време ще има повече финансиране и повече средства от ЕС към Турция по въпроса за бежанците и миграцията.

В същото време турските граждани, които ще посещават шенгенските страни в Европа с туристическа цел, няма да се нуждаят от виза. Според същите източници отмяната като първа стъпка ще засегне островите в източната част на Егейско море, пояснява кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция - Силвия Станчева.

Гръцкото правителството, както и Министерството на миграцията и убежището, както и морската и островната политика са работили трескаво през последните 24 часа. На следващото заседание на кабинета през следващата седмица те ще представят рамка от допълнителни предложения за справяне с проблема.

Атина  е напът да постигне ново споразумение с Турция, "което би било взаимно изгодно", гръцкият министър на миграцията и убежището Димитрис Кайридис заяви в интервю за германската обществена телевизия": "Ето защо имаме нужда от Германия с нейните специални отношения с Турция".

Кайридис обясни, "че за да може системата за защита да работи за нуждаещите се, тези, чиито молби за убежище са отхвърлени, също трябва да могат да бъдат депортирани". Аргумент, с който Атина се опитва да убеди Германия да подкрепи искането си за ново споразумение с ЕС.

В случая с Турция тази система за депортиране не работи, тъй като нито Турция, нито страните на произход си сътрудничат. Турция обаче е ключова държава, която контролира миграционните маршрути в Източното Средиземноморие и следователно това, което се случва в Средиземноморието, не е ограничено там, тъй като води до вторична миграция към Германия и други страни.

Снимка: БГНЕС