Ердоган шокира: Турция може да скъса с ЕС след доклада

Европейският съюз критикува страната за демократични недостатъци

16.09.2023 | 22:15 Редактор: Тодор Петров
Ердоган шокира: Турция може да скъса с ЕС след доклада

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че страната му може "да скъса" с Европейския съюз по отношение на кандидатурата си за членство след доклада, публикуван от ЕС миналата седмица, който критикува страната за демократични недостатъци, включително закони за цензура.

"През този период, когато Европейският съюз предприема стъпки за откъсване от Турция, ние ще направим своята оценка на тези събития и след тези оценки може да скъсаме с Европейския съюз, ако е необходимо", каза той пред репортери в Истанбул, преди да отпътува за Ню Йорк, за да участва в Общото събрание на ООН.

Министерството на външните работи на Турция заклейми доклада, като заяви: "Този доклад, изпълнен с несправедливи обвинения и предразсъдъци, основани на дезинформацията на антитурските кръгове, е отражение на обичайния повърхностен и невиждащ подход на Европейския парламент както в отношенията му с нашата страна, така и в бъдещето на ЕС."

ЕС и Турция започнаха преговори за присъединяване през 2005 г. Въпреки че процесът се забави, Турция остана ключов партньор на блока в областта на икономиката и отбраната. 

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС