Мелони: Мигрантите няма да решат демографската криза в Европа

"Квотата за законна миграция може да има положителен принос за нашите икономики", каза италианският премиер пред Виктор Орбан

14.09.2023 | 21:25 Редактор: Михаела Димитрова
Мелони: Мигрантите няма да решат демографската криза в Европа

Част от законната миграция може да бъде от полза за европейските икономики, но тя не е решение на демографската криза на континента, заяви италианският министър-председател Джорджа Мелони след среща с десния си съюзник Виктор Орбан в Будапеща.

Мелони говори на среща на високо равнище по въпросите на демографията, организирана от унгарския министър-председател, който е неин дългогодишен политически приятел.

"Смятам, че квотата за законна миграция може да има положителен принос за нашите икономики, но оставам убедена, че по-отговорно би било да поверим на европейските граждани решението на кризата в европейската социална система", каза Мелони.

Орбан заяви, че Италия и Унгария са "водещи" в изместването на политиката на ЕС вдясно. "Нуждаем се от повече консервативни правителства в Европа, за да постигнем промяна в Брюксел", убеден е той.

Мелони е изправена пред нарастваща миграционна криза у дома, където на малкия, крайно южен италиански остров Лампедуза през последните няколко дни хиляди хора слязоха на брега от Северна Африка.

Въпреки обещанията си, правителството на Мелони не успя да спре нарастващите мигрантски потоци. Близо 126 000 мигранти са пристигнали в Италия досега през тази година в сравнение с около 66 000 за същия период през 2022 г.

В изявление на италианското правителство се казва, че Мелони и Орбан са се съгласили с необходимостта от бързи и решителни действия по отношение на миграцията и призовават Европейския съюз да предостави "колективен отговор", предаде БГНЕС.

Двамата лидери заявиха, че трябва да се предостави "силна политическа и икономическа подкрепа" на страните на произход и транзит на мигрантите и че са необходими повече усилия за борба с трафикантите на хора и за репатриране на тези, които нямат право на бежански статут.

Снимка: БГНЕС