Рекорден мигрантски поток: Над 2500 мигранти отчетоха властите в Италия само за 12 часа

Картината е необичайна даже за местните жители

12.09.2023 | 21:32 Редактор: Михаела Димитрова
Рекорден мигрантски поток: Над 2500 мигранти отчетоха властите в Италия само за 12 часа

Неспирен и рекорден мигрантски поток през Средиземно море към остров Лампедуза в Италия отчитат властите през последното денонощие. 

Рекорд от над 2500 имигранти и 68 превозващи ги малки лодки само за последните 12 часа – брой като цяло отчетен за първи път за такъв кратък период от време.

Картината е необичайна даже за местните жители: Верига от тези малки плавателни съдове чакат на опашка, за да бъдат приети на съответния кей на пристанището на Лампедуза.

Други  акостират край плажовете на острова, откъдето имигрантите са посрещани от местните полицейски и здравни органи. Според тях до края на деня е възможно общият брой на лодките да стане 100.

Предполага се, че имигрантите първоначално потеглят на малки кораби, от където след това, на съответно удобно, място са прехвърляни на лодки към Лампедуза. За всичко това благоприятства спокойното море. 

Имигрантският морски керван е потеглил от бреговете на Тунис. В по-голямата си част, пристигналите мигранти са от Нигерия, Сиера Леоне, Судан, Чад, Тунис, Гвинея и Камерун и са платили за превоза  от хиляда до 5 хиляди тунизийски динара, предаде БНР.

"Положението е драматично, правителството трябва да вземе спешни мерки", каза кметът на Лампедуза Филипо Манино. 

Снимка: БГНЕС