Мелони спира помощите на 170 000 домакинства, тежък удар по Южна Италия

Италианците отговориха с протести

01.08.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

В Италия спират социалните помощи на близо 170 хил. домакинства заради по-строги критерии, въведени от правителството на премиера Джорджа Мелони. Очаквано, това доведе до протести в редица градове.

Хората в Италия, които са получавали т.нар. "граждански доход", са били уведомени, че плащанията спират с текстови съобщения на телефоните си. Този вид подпомагане ще бъде отменено за още 80 000 домакинства в края на лятото. То беше въведено от бившия премиер Джузепе Конте през 2019 година за всички, които можеха да докажат, че имат скромни доходи, в това число и млади хора.

Според новите правила помощи ще получават само домакинства, в които има непълнолетни, хора с увреждания и възрастни над 65 години. Особено засегната е южната част на страната, която традиционно е по-бедна. Най-много са разчитали на тази помощ в Неапол. Там недоволството се изля пред местния филиал на осигурителната институция. Протестиращите негодуваха.

"Как да се живее с такива мизерни пари, които ни остават? Не можем вече да плащаме сметки и наеми", ядосва се жена.

"Това е атака на правителството на Джорджа Мелона срещу бедните, срещу линията на оцеляване. Мелони трябва да се замисли какво прави", каза италианец.

Решението на правителството среща и остри политически критики от опозицията. Синдикати и активисти призовават протестите да продължат. В Сицилия, в община Терасини, безработен мъж е нахлул в офиса на кмета и е разлял бензин, като е заплашвал да подпали всичко.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС