500-грамови ледени късове се изсипаха над Италия, има загинали от стихиите в цяла Европа

Супер буря с ветрове над 200 км/ч удари и швейцарско-френската граница

25.07.2023 | 19:27 Редактор: Михаела Кирилова

Бури връхлетяха части от Западна Европа.  Две жертви, паднали дървета и премазани автомобили, след като мощна буря с гигантска градушка удари италианските градове Монца и Милано. Ледените късове достигат до половин килограм. В Милано днес преодоляват щетите от апокалиптичното бедствие. 

А в южните части на Италия, Калабрия и остров Сицилия, температурите са много високи и има горски пожари. Летището в Палермо затвори заради пожар. 

Супер буря с ветрове над 200 км/ч удари и швейцарско-френската граница. Един човек загина, има материални щети, откъснати са покриви и дървета. Хората оприличиха метеорологичния феномен торнадо, но метеоролозите уточняват, че става въпрос за мощен вятър, който духа насочено и се разбива в земната повърхност. Синоптиците определят явлението "макроизбухване". 

И в Берлин порои и бурни ветрове изкорениха дървета, повалиха светофари и създадоха истински хаос в германската столица. Графикът на градските влакове беше нарушен заради паднали клони по релсите и наводнени подлези. Пожарните служби обявиха извънредна ситуация.

Вижте повече в репортажа.