Поражение за Мицотакис: Управляващата "Нова Демокрация" изгуби Атина и Солун

Печеливша се оказа формулата на всички опозиционни партии

16.10.2023 | 07:26 Редактор: Толя Стоянова
Поражение за Мицотакис: Управляващата

Управляващата партия "Нова Демокрация" изгуби на втория тур на местните избори в Гърция. Това е първото голямо поражение след изборите през 2019 г. От шестте области те спечелиха една. Атина и Солун вече са със кметове социалисти.

Печеливша се оказа формулата на всички опозиционни партии срещу консерваторите от "Нова Демокрация". Според анализатори голямата грешка на управляващата партия е, че закъсня с изплащането на обезщетенията за наводненията и пожарите, което от избирателите се изтълкува като натиск да се гласува за кандидатите на "Нова Демокрация". 

На първия тур на изборите миналата седмица управляващите спечелиха 7 от 13 региона в Гърция, припомня кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Премиерът Кириакос Мицотакис се надяваше да постигне пълна победа, като спечели 13-те региона и трите по-големи града - Атина, Солун и Пирея.

Местните избори бяха белязани от природни бедствия в южната ни съседка - горски пожари и наводнения, а реакцията на държавата често беше остро критикувана.

Снимка: БГНЕС