Израелският посланик пред депутати: Ако Израел не победи, всички ще страдаме

Фалшивите новини са много опасни. Също се показват и тук, заяви Йоси Леви Сфари

19.10.2023 | 18:23 Редактор: Елеонора Танева
Израелският посланик пред депутати: Ако Израел не победи, всички ще страдаме

Трябва да победим. Длъжни сме да победим. Израел нямаме друга алтернатива. Трябва да победим, защото нашите либерални ценности, демокрацията, нямат друга алтернатива. Ако Израел не победи, всички ще страдаме. Това заяви посланикът на Израел в България Йоси Леви Сфари по време на заседанието на Комисията по здравеопазване към НС.

"Страданието на моя народ се случва в Израел, но и Западът ще почувства това. Не мислете, че Западът ще бъде спасен от това. Или ще се борим заедно срещу тази идеология на омразата, на екстремизъм и на религиозен радикализъм или всички ще страдаме", каза Сфари.

Той каза пред депутатите, че минути преди заседанието е получил много тъжно съобщение. 

"Миналата неделя разговарях с едно семейство - жената стана жертва, две деца успяха да намерят спасение скрити под един шкаф, а жената е отвлечена и сега е в ръцете на терористите. Няколко минути преди да вляза тук научих, че жената е мой колега от външното министерство", сподели той.

По думите му случващото се не е акт на терор, а "абсолютно умишлено и със знанието, че това е жестоко".

"Това, което стана на 7 октомври отвори огромна рана в сърцето на нацията. Всеки има приятел, съсед или член на семейството, който е успял да избяга. Ужасите и усещането, че сме нарушили нашето обещание към нашите деца, че никога повече няма да се случват такива ужаси", добави  посланикът на Израел у нас, цитиран от БГНЕС.

“От 7 октомври аз и колегите ми в посолството чуваме много гласове на подкрепа. Без съмнение България следва същите морални ценности, които народът изказа към моя народ преди 8 години. Това е приятелство, което се корени далеч в историята”, отбеляза той.

Той уточни, че имат информация от тяхното разузнаване, че от палестинската страна се прави опит за фалшификация на видео: "Фалшивите новини са много опасни. Също се показват и тук".

“Или подкрепяте Израел или подкрепяте тероризма, няма друга алтернатива", смята той.

Снимка: БГНЕС