Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В Газа са тунелите на "Хамас" - цели градове с ракети, Иран ги спонсорира с $350 млн. годишно

"Никога не е имало палестинска държава", каза журналистът Асен Агов

19.10.2023 | 20:21 Редактор: Искра Ангелова

Има ли изход от кризата в Близкия Изток?

"Това е един възел, който много трудно може да бъде развързан. "Хамас" и "Хизбула" са издържани от снабдявани с оръжия и средства от Иран. Един от заместник-командирите на "Хизбула" казва, че в Газа под тунелите са градове на ракетите. Там се крият ракетите, в момента пише, че "Хамас" поне 25 000 ракети, някои от които са с висока точност, следователно и дронове", каза журналистът Асен Агов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в момента Иран води войната срещу Израел чрез своите подставени лица - "Хамас" и "Хизбула".

"Хамас" получава около 350 млн. долара годишно от Иран под формата на оръжия, боеприпаси. Получава около 750 млн. от Европейския съюз, които отиват за хуманитарни цели - болници, училища, също така и чрез ООН. Катар плаща 100 млн. долара, които минават през Израел по строг списък, за изхранване на населението. 1,2 млн. в Газа е на всекидневна издръжка с храна. Те нямат работа и така се поддържат", допълни Агов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че най-страдащи в случая са палестинците.

"От радикализма на "Хамас" също страдат палестинците, защото ответните удари на Израел са много тежки. Повече от половин милион души напуснаха Газа, за да отидат на юг по призива на израелското правителство. Израел бави своята сухопътна операция. Забавянето е, за да може да се изтегли цивилното население. Ако днес Байдън е в Израел, би било много лош знак, ако се предприеме тази окупация на Газа в същия ден, в който американският президент е там", поясни журналистът.

Според Агов никога не е имало палестинска държава.

"Никога не е имало палестинци, това са араби, които живеят в Палестина. Това е усилие, което трае вече 15 години и автономията на Западния бряг на река Йордан е наистина част от това решение, само че "Хамас" не признава правителството в Западния бряг на палестинската автономия и води тази война. Целта - още при създаването си организацията заяви, че Израел трябва да бъде прогонен от региона и трябва да бъде унищожен. Тази непримиримост не може да доведе до мир", категоричен е той.

И припомни, че между Израел и САЩ има стратегическо споразумение.

"Америка изпрати двата самолетоносача в близост до бреговете на Израел и на Ливан, и във всички случаи ще разположи около 2 000 военни. Толкова разполага и в натовските страни след руската агресия срещу Украйна. Има много прилики между това, което Русия в Украйна и това, което палестинците се опитват да направят в Израел. В Израел живеят същите араби, но не се наричат палестинци", добави Асен Агов.

Журналистът смята, че Ердоган има залог в това да се намери решение на конфликта, но едва ли в следващите месеци то ще бъде намерено.

"Животът на тези 1 400 души, които бяха изклани от терористите, няма как да остане без възмездие. Ако онези, които тероризират хората, не получат възмездие, те ще бъдат насърчени, това е един омагьосан кръг. Тези 500 км тунели, които "Хамас са прокопали и са скрили своите арсенали, не могат да бъдат място за бойни действия, защото там ще загинат много израелски войници", поясни той.

Според него ударът по болницата в Газа е грешка от страна на "Хамас".

Гледайте целия разговор във видеото.