България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За ужаса на войната: "Адът се нарича "Хамас", намират части от хора по коли и къщи"

Сухопътната операция е неизбежна, за да бъдат освободени заложниците, коментира д-р Ронен Декало

20.10.2023 | 08:15 Редактор: Елеонора Танева

Зъболекарят д-р Ронен Декало засега остава в Израел, за да работи и помага на нуждаещите се. Тази нощ е минала сравнително спокойно, но преди това отново е имало ракетна атака.

"Не сме свикнали да спрем живота и всичко да е под такова напрежение. Не спим, съпругата ми постоянно е под напрежение. Вчера отново говорихме за връщане в България, но решихме да останем", каза д-р Декало в ефира на "България сутрин".

По думите му хората имат нужда от неговата професионална помощ. Стоматологът ходи на работа, когато е необходимо. 

"Когато има атака, излизаме към защитната зона, малко ненормално звучи, но успявам. Съпругата ми помага - събират много неща, изпращат войниците, които чакат да влязат към Ивицата Газа. Децата започнаха лека полека да учат онлайн", сподели за ежедневието си под ракетния обстрел зъболекарят.

Пред Bulgaria ON AIR той е категоричен, че ударът върху болницата в Газа не е дошъл от израелска страна. Декало потвърди, че под града има изграден втори такъв от тунели, пълни с войници и въоръжение на "Хамас". А сухопътната операция определи като неизбежна.

"Те се защитават с невинни хора. Вече се знае, че техните ракети не са директни, падат в техните райони, и то много. Сухопътно нападение ще има. Набраха се над 200 заложници в Ивицата Газа, не мога да си представя какъв живот имат в момента, какъв живот ще живеят след това, ако оживеят. Хората трябва да разберат какъв Ад е там. Знам за много случаи - намериха части от 5 души по коли, къщи, изгорени живи... До този подземен град не може да се стигне, без да се влезе в града и да се изчисти този Ад, който се нарича "Хамас", каза още д-р Ронен Декало.

Гледайте целия разговор във видеото.