Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Русия и Китай нямат полза от войната в Израел. В Газа е концлагер, на границата на геноцид

Руската федерация и Китай от геостратегическо сътрудничество минаха на геостратегическо партньорство, коментира проф. Нако Стефанов

19.10.2023 | 21:20 Редактор: Елеонора Танева

Историческа среща на двама световни лидери - руския президент Владимир Путин и китайският председател Си Дзинпин. 

"Първа двамата са имали, заедно с външните министри, трисачова среща. След това са имали секретна среща само двамата. При изявленията беше казано - Си Дзинпин изрази подкрепа за националното възраждане на Русия, на политиката на Русия вчера и днес. Руската федерация и Китай от геостратегическо сътрудничество минаха на геостратегическо партньорство, следва етап създаване на съюз", коментира докторът по история, японист и изследовател на Източна Азия проф. Нако Стефанов в студиото на Bulgaria ON AIR. 

Той коментира и така обсъжданото куфарче, което неотлъчно следваше Путин. По думите му е въпросното куфарче с ядрените кодове, за да може "ако не дай Боже се наложи, още там да се действа". 

По думите му Русия и Китай подкрепят създаването на многополярен свят, по правилата на колективния запад. След темите на разговор е била и ситуацията в Израел.

"Русия поддържа добри отношения с Израел, една значителна част от израелските граждани са руски евреи. Категорично решението за нападението на "Хамас" не е взето в Москва", убеден е проф. Нако Стефанов.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че не е ясно към кого трябва да бъдат насочени санкциите, тъй като не е ясно и откъде идва финансирането.

"В Газа е един концлагер, хуманитарна катастрофа на границата на геноцид. Действително се отклонява вниманието от войната в Украйна към войната в Близкия  изток. Русия не печели, но и Китай не печели - един конфликт в Близкия изток ще бъде удар по Китай, от там идват основните доставки нефт и газ за Китай", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 1
ХТР
преди 6 месеца
Защо им давате думата и какво мислите че ще чуете от този превтасал русофил! Сигнализирай за неуместен коментар