Путин: Русия може да играе ключова роля в съживения от Китай древен Път на коприната

Руският президент призова за международни инвестиции в маршрута за корабоплаване в Северно море

18.10.2023 | 08:57 Редактор: Толя Стоянова
Путин: Русия може да играе ключова роля в съживения от Китай древен Път на коприната

Руският президент Владимир Путин похвали инициативата на китайския си колега Си Дзинпин "Един пояс, един път" и прикани за международни инвестиции в маршрута за корабоплаване в Северно море, който по думите му ще задълбочи търговията между Изтока и Запада.

При второто си официално посещение извън границите на бившия СССР от началото на войната в Украйна Путин благодари на китайския лидер за поканата му и заяви, че Русия може да играе ключова роля в съживения от Китай древен Път на коприната, предаде Ройтерс.

Малко преди началото на изказването на руския президент в рамките на форума няколко европейски делегати, включително бившият френски премиер Жан-Пиер Рафарен, напуснаха залата.

"Русия и Китай, подобно на повечето страни в света, споделят желанието за равноправно, взаимноизгодно сътрудничество за постигане на универсално устойчив и дългосрочен икономически напредък и социално благосъстояние при зачитане на разнообразието на цивилизацията и правото на всяка страна на собствен модел на развитие", каза руският президент.

Путин допълни, че "Един пояс, един път" отговаря на интересите на Русия, която по думите му развива разнообразна транспортна инфраструктура, за да свърже най-голямата страна в света, най-вече чрез маршрута "Северно море" от Мурманск близо до руската граница с Норвегия на изток към Беринговия проток - близо до Аляска.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС