Си Дзинпин: "Един пояс, един път" ще навлезе в нова фаза на развитие

Ще съдейства за модернизацията на всички държави по света, увери китайският лидер

18.10.2023 | 17:15 Редактор: Тодор Петров
Си Дзинпин:

В речта си при откриването днес на третия Форум за международно сътрудничество "Един пояс, един път", китайският председател Си Дзинпин обяви осем дейности, които ще предприеме страната в подкрепа висококачественото изграждане на инициативата, като подчерта, че Пекин е готов да работи с всички страни за задълбочаване на партньорството, така че "Един пояс, един път" да навлезе в нова фаза на развитие, както и ще съдейства за модернизацията на всички държави по света.

Сътрудничеството в рамките на "Един пояс, един път" вече е в етап на активно реализиране на плановете в действия, изпълнявайки редица знакови проекти и такива от полза за благосъстоянието на хората, каза още Си Дзинпин.

"През последното десетилетие ние работихме за изграждането на глобална мрежа за свързаност, обхващаща земя, море, въздух и киберпространство, подкрепяна от железопътни линии, магистрали, летища, пристанища и тръбопроводи. Това ефективно насърчи потока от стоки, капитали, технологии и хора между страните и даде нова жизненост на древния Път на коприната", изтъкна китайският лидер.

Си Дзинпин посочи, че за десетте години от началото на инициативата, тя се е разширила от Евразия и включва вече Африка и Латинска Америка, като над 150 страни и 30 международни организации са подписали документи за сътрудничество в общото изграждане на "Един пояс, един път", преда радио "Китай".

Снимка: БГНЕС