Умират от болка: В Газа ампутират крайници без упойка. Най-малко 16 здравни работници са убити

Нищо не оправдава ужаса, на който са подложени цивилните в Газа, заяви говорителят на СЗО

08.11.2023 | 11:04 Редактор: Елеонора Танева
Умират от болка: В Газа ампутират крайници без упойка. Най-малко 16 здравни работници са убити

Някои лекари в Газа извършват операции, включително ампутации, без упойка. Това става ясно от изявление на говорител на Световната здравна организация , цитирано от Си Ен Ен.

"Нищо не оправдава ужаса, на който са подложени цивилните в Газа. Те имат отчаяна нужда от вода, гориво, храна и безопасен достъп до здравни грижи, за да оцелеят. Нивото на смърт и страдание е "трудно за разбиране", коментира Кристиан Линдмайер на брифинг в Женева.

Той повтори призивите на ООН за "безпрепятствен, безопасен и сигурен достъп" на около 500 камиона с помощи дневно - не само през границата, но и "по целия път до пациентите в болниците", където се извършват операции, включително ампутации, без упойка, уточнява "24 часа".

Говорителят на СЗО заяви също, че най-малко 16 здравни работници са били убити по време на работа, като подчерта, че всякакви нападения срещу здравеопазването са забранени от международното хуманитарно право.

Организацията "Лекари без граници" съобщи, че неин лекар и членове на неговото семейството са били убити при взрив в бежанския лагер Ал Шати.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) също информира, че неговият хуманитарен конвой е бил подложен на обстрел, когато е доставял основни медицински консумативи за здравните заведения в град Газа.

Снимка: БГНЕС