41 журналисти са убити във войната в Газа

Тази ситуация е трагедия за журналистиката, заявиха от организацията "Репортери без граници"

08.11.2023 | 10:54 Редактор: Толя Стоянова
41 журналисти са убити във войната в Газа

Във войната между Израел и Палестина досега са убити 41 журналисти. 36 от тях са палестински репортери, убити от израелски удари в Ивицата Газа. Организацията "Репортери без граници" е подала жалба в Международния наказателен съд за военни престъпления срещу журналисти в Палестина и Израел и настоява за незабавна защита на журналистите.

"Повече от 50 медийни помещения са напълно или частично разрушени от израелски удари. Последният от тях е на бюрото на АФП. Никъде в Ивицата Газа журналистите не са в безопасност. Независимо дали се намират на открито, работят в палатки за пресата, разположени в близост до болници, или работят в домовете си, или в импровизирани убежища заедно с близките си, репортерите в Ивицата Газа, които продължават да отразяват една от най-смъртоносните войни на този век, са в постоянна и непосредствена опасност от смърт", пише организацията, цитирана от БГНЕС.

"Тази ситуация е трагедия за журналистиката. Нуждаем се от вашата подкрепа, за да можем да защитим журналистите", се казва още в изявлението на "Репортери без граници".

Снимка: БГНЕС