Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Румен Йончев: Отваря се кутията на Пандора, предколедното наддаване в НС се случва

"Български възход" ще предложи промени в механизма за левчето компенсация за горивата, заяви депутатът

22.12.2022 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева

Кабинетът ще предложи 780 лв. минимална заплата от 1 януари. Депутатите спорят за парите за 2023 г.

"Ние през цялото време казвахме, че трябва да има правителство, което да доведе нещата до край. Отваря се кутията на Пандора, най-лошите прогнози за предколедно наддаване се сбъдват, надявам се тази нощ да се реши", заяви депутатът от "Български възход" Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR". 

Той определи като несериозно провеждането н дебат и взимане на такова важно решение в късните часове на нощта.

"Продължава да не е ясно дали ще има редовен кабинет, само солидно редовно управление може да сложи ред в нещата. Всеки опит да бъде раздуван бюджета не води до никъде. Заплатите  трябва да бъдат плащани от нашите работодатели, критерият минимална работна заплата е свързан с много други плащания. Нека се вслушаме в разума, да удължим бюджета за 3-5 месеца и да избегнем предколедното наддаване", призова народният представител.

Пред Bulgaria ON AIR Йончев посочи, че Нинова гледа на държавния бюджет като източник на доходи за населението.

"Но не го плаща парламентът, а бизнесът и икономиката, това трябва да стимулираме. Типичен социалистически подход е това и показва дълбоко подценяване на избирателите", добави представителят на "Български възход". 

Беше категоричен, че истински държавен бюджет не може да бъде приеман от управление, което не смята да управлява в дългосрочен план.

"Български възход" ще предложи промени между първо и второ четене на компенсацията от 1 лв. за горивата, за да не се окаже, че крайният клиент ще има да дава, а не да получава. Идеята е да бъде усъвършенстван механизмът, по който ще извършва това компенсиране.

Йончев приветства договора на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестингхаус" за ядрено гориво. 

"Никой монопол не е полезен за държавата, в случая с АЕЦ "Козлодуй" решението е добро, не може да разчиташ само на един доставчик", посочи депутатът.

А от партията му гледат сериозно на втория мандат, въпреки че не са убедени в успешната му реализация. 

"Уважаваме усилията на колегите от "Продължаваме промяната" да го реализират, но подходът, избран от тях не е този, който бихме препоръчали. В кризисна ситуация не може да бъде базирано управлението на правителство на малцинство. Това не е продуктивно и не е добро за икономиката и държавата в дългосрочен план", подчерта Йончев.

А ако "Български възход" получи третия мандат за съставяне на правителство, ще започне разговорите с ДБ и след това с останалите партии в НС.

Гледайте целия разговор във видеото.