Без увеличение на минималната работна заплата, Нинова: Служебният кабинет замразява доходите ви

Правителството трябва да реши какъв ще бъде механизмът, по който ще се определя тя

22.12.2022 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП минималната заплата да е 50% от средната за страната или към момента 850 лв., което преди седмина мина на първо четене. Служебният премиер заяви, че не разбира депутатите. 

По-рано депутатите отхвърлиха предложението за увеличаване на данъчните облекчения за родители с деца до 18 години и на деца с увреждания. Отпускът по майчинство ще може да се ползва и от баба или дядо след навършване на 6-месеца на детето. В пленарната зала спорове предизвика и вдигането на тавана за дълга от 12 млрд. лв. 

"Не разбирам защо Народното събрание трябва да приема размер на минималната работна заплата - това винаги е било ангажимент и функция, и задължение на правителството, след консултации със социалните партньори, каквито се провеждат и днес", заяви Гълъб Донев.

От ГЕРБ защитиха позицията на кабинета и обвиниха левицата в "предизборно наддаване".

"Това, което правим, е, че отказваме да носим отговорност за глупости, достатъчно глупости се свършиха през последните 2 години", каза Тома Биков.

"Като гледаме как ГЕРБ бранят бюджета на служебния кабинет, все едно те са го писали", изказа се Корнелия Нинова.

Скандали имаше и заради удължаването на бюджета.

"Служебният кабинет, назначен с президента Радев, замразява доходите ви, слага срок, но не си мислете, че това е така, в тази криза, инфлация и скъпотия, могат да останат замразени много по-дълго време", допълни Нинова.

"Това, което виждаме тук, за мен е една абсолютна безотговорност и към фискалната позиция на страната и към възможността да се води балансирана социална политика", коментира Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров  заподозря, че скритата цел на вносителите е повишаване на данъците.

"Ако България запази икономическия растеж, това ще е добър успех, има шанса да запази икономическия растеж", посочи Мартин Димитров.

От "Продължаваме промяната" пък поискаха президентът Радев да присъства на обсъждането на бюджета. В крайна сметка депутатите решиха до приемането на закон за държавния бюджет, бюджет на здравната каса и на общественото осигуряване да се удължи действието на досегашните механизми.   

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)