БСП обвини депутатите в антибългарска политика: 17 пъти искахме минимална заплата от 850 лв.

Правят го нарочно, за да останат парите за въоръжение, коментираха от левицата

22.12.2022 | 15:38 Редактор: Елеонора Танева
БСП обвини депутатите в антибългарска политика: 17 пъти искахме минимална заплата от 850 лв.

БСП разкритикува останалите партии, че не са подкрепили предложението за минимална заплата от 850 лв.

"С това си решение парламентът не признава директивите на ЕС, парламентът ще гласува антиевропейска политика. Става въпрос за директива на Европейски съюз, която казва: "Страните членки да приведат минималните си заплати в съответствие с 50% от средната работна заплата или 60% от средната медианна заплата". Тук народни представители от няколко парламентарни групи бламират ЕС, ЕК и Европарламента. Как може да окачествим такова нещо?", попита по време на дебатите за удължаване на държавния бюджет представителят от ПГ на "БСП за България" Румен Гечев.

Според Георги Свиленски от левицата са дали възможност на народните представители 17 пъти от вчера до днес да подкрепят минимална заплата от 850 лв., но те са гласували против. Свиленски е убеден, че партиите абсолютно съзнателно, умишлено и целенасочено отхвърлят предложението на "БСП за България".

"Не го правят без да искат. Те знаят какво правят, за да останат парите за нещо друго. И това нещо друго е въоръжение, а не социална политика", категоричен е той.

"Това, което правите, не е антиевропейска политика, това е антибългарска политика и моля всички български граждани да обърнат внимание на хората в тази зала. Те вместо да работят за тези, които са ги избрали, работят срещу тях", заяви от трибуната народният представител от БСП Мая Димитрова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)