Депутатите одобриха на първо четене компенсацията от един лев за литър гориво

Петролът, преработван у нас, е на цена, сходна с лятото и есента на 2021 г.

22.12.2022 | 12:44 Редактор: Петя Кръстева

Народните представители приеха на първо четене прилагането на компенсации от един лев за цените на горивата.  "За" гласуваха 166 депутати от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Български възход", ДПС, както и независимият депутат Явор Божанков. "Против" бяха от ПГ на "Възраждане", както и 15 народни представители от БСП.

Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда въвеждането на вноска за преработвателите на руски нефт, която да се събира от Фонда за електроенергийна сигурност. Приходите ще се използват за компенсации на потребителите.

В мотивите на законопроекта е записано, че това е необходимо, тъй като нефтът, преработван в момента, е значително по-евтин, но въпреки това цените на горивата са високи.

Много от политическите сили заявиха, че в законопроекта него има дефицити. Те подкрепиха мнението на Министерството на финансите, че мярката ще доведе до още по-голям ръст на цените на горивата. Други отбелязаха, че законопроектът нарушава европейското законодателство. Гласуването на второ чете се очаква да се случи след Нова година.

В началото на днешния работен ден депутатите от БСП поискаха на второ четене да мине увеличението на минималната работна заплата на 850 лв. Предложението обаче не беше подкрепено от останалите партии. 

Депутатите започнаха с разглеждането на законопроекта за удължаването на действащия бюджет. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR