НС прие проектозакона за забрана на износа на нефт и нефтени продукти от Русия

Държавата ще може при необходимост да поема оперативния контрол над рафинерията на "Лукойл" 

20.12.2022 | 17:15 Редактор: Петя Кръстева
НС прие проектозакона за забрана на износа на нефт и нефтени продукти от Русия

На първо четене депутатите забраниха износа на руски суров нефт и нефтени продукти, които са обект на дерогация. Това стана със 146 гласа "за" Предложението беше внесено от ДПС.

Против гласуваха 44-ма депутати от БСП и "Възраждане", а четирима народни представители се въздържаха. Проектът предвижда още режим на облагане по ДДС и акцизи. Така според вносителите от ДПС се гарантира внасянето в бюджета на дължимите вноски, което да позволи финансиране на компенсации за високите цени на горивата.

Народните представители приеха на първо четене и законопроекта на "Демократична България", според който държавата ще може при необходимост да поема оперативния контрол над рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Държавата може да се намеси, когато има опасност за националната сигурност, злоупотреба с монополно положение или нарушаване на ограничителните мерки.

А по-рано днес стана ясно, че "Лукойл" е превела очакваните 90 млн. лв. авансов данък в държавния бюджет. Това съобщи вицепремиерът Христо Алексиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR