"Лукойл" даде на държавата 90 млн. лв. авансов данък

73 млн. лв. са във връзка с регламента със свръхпечалбите

20.12.2022 | 14:31 Редактор: Елеонора Танева

"Лукойл" преведе авансов данък в размер на 90 млн. лв., които вече са постъпили в държавния бюджет. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на представянето на функционалностите на BULATSA – Flight Information Portal в сградата на ДП "Ръководство на въздушното движение".

"Тези 90 млн. лв., като размер и като сума, са повече от данъците, които за общо 20 години назад "Лукойл" е платил до момента на държавата", посочи вицепремиерът. Той изтъкна, че това стана възможно след проведените преговори с компанията, която вече е преместила цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България.

очакванията му са, във връзка с европейския регламент за облагане на свърхпечалбите и като корпоративен данък, в следващата година "Лукойл" да плати данъци в размер на около 600 млн. лв.

 

"Ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу. Трябва да се работи в две посоки. Държавата да получава, както данъците си от Лукойл тук в страната, така и цените на горивата да вървят още надолу. Това е наша приоритетна политика", заяви още Христо Алексиев.

Снимка:  БГНЕС