Нинова към Донев: Не е ваша работа да правите закони за доходите и да се месите в моята

Служебният кабинет е отговорен за невнесения бюджет, а иска от парламента да понесе отговорност, заяви Нинова

22.12.2022 | 17:25 Редактор: Вяра Димова
Нинова към Донев: Не е ваша работа да правите закони за доходите и да се месите в моята

Като гледаме как ГЕРБ бранят бюджета на служебния кабинет, все едно заедно са го писали, все едно те са го писали. Но това е техен избор. Ние искаме да върнем дебата там, където трябва да се носи отговорност. Защото не ние ще сме виновни за това, което ще се случи в държавата след 1 януари, а те. Утре всички ще прочетем: "Лошите депутати ни орязаха заплатите". Не - служебният кабинет на президента Радев внесе бюджет, с който ви орязва заплатите.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебата за удължаване на държавния бюджет за 2023 г.

Според нея за стотен път в пленарната зала се чува, че служебният кабинет не можел да прави дългосрочни политики.

"Само че той обяви процедури за договори за доставка на втечнен газ до 2030 г., както и за вторите 8 F-16. Значи тези политики може да са дългосрочни, а да увеличиш минимална заплата за една година напред не може да е дългосрочна политика?", попита тя и определи това като антилогика, противоречие и лицемерие, което започва да излиза извън всякакви граници.

Лидерът на БСП поиска за върне дебата там, където от левицата трайно и години наред отстояват - бедност, неравенства, доходи. Тези проблеми сега са засилени от инфлацията, последиците от войната, оскъпяването на живота и вдигането на цените.

От парламентарната трибуна Нинова се обърна към министър-председателя Донев:

"Г-н премиер, на 11 ноември, на мой въпрос по повод минимална заплата, отговаряте следното: "Служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително тяхното увеличение, включително и на минималната заплата, а е длъжно да се съобразява със законодателството". Преди половин час казахте: "Уважаеми законодатели, не е ваша работа да правите закони за доходите и да се месите в моята, това е работа на изпълнителната власт".

Лидерът на БСП призова премиерът да каже кое от тези две неща е вярно.

"Когато ви е изгодно не можете да правите дългосрочна политика за 500 хил. работещи бедни на 710 лв. минимална заплата и казвате, че това не е работа на служебния кабинет и да го решим в парламента. Когато ние ви предлагаме решение тук, казвате "не" и да не ви се бъркаме в работата. Хайде да се определите вие, които носите отговорност за това, че тези близо половин милион души ще останат не под прага на бедност, а под-под-под него", каза още тя.

Нинова призова народните представители, ако имат чувство за самосъхранение, да ги подкрепят.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)