Нинова: 500 хил. българи не могат да си платят сметките, лицемерни е да не увеличим заплатите

Според депутата "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДБ, ДПС и "Български възход" блокират повишаването на възнагражденията

21.12.2022 | 14:17 Редактор: Петя Кръстева
Нинова: 500 хил. българи не могат да си платят сметките, лицемерни е да не увеличим заплатите

"Ще ви говорим за минималната работна заплата, за безобразието и абсурдът, който сътвориха "Продължаваме промяната", ГЕРБ, "Демократична България", "Български възход" и ДПС. Трябва да е ясно кой блокира увеличението на минималната работна заплата на 850 лв. Да е ясно и кой с предложенията, които направиха между първо и второ четене, де факто намаляват минималната работна заплата". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. 

Тя припомни предложението на левицата, а именно - минималната заплата да бъде 50% от средната и това да влезе в сила от 2023 г.

"Наша грижа са работещите хора и работещите бедни, защото половин милион българи работят на минимална заплата и не могат да си покриват елементарните разходи", заяви лидерът на БСП и припомни, че на първо четене това предложение получи пълна подкрепа.

"Затова наричам случилото се след това политическо лицемерие", допълни тя.

"Между първо и второ четене "Продължаваме промяната" обявиха, че искат да се отнеме клас "прослужено време" на работещите хора. ГЕРБ предложиха 850 лв. да бъде брутна минимална заплата. Това означава, че в нея се включват клас "прослужено време", извънреден труд, нощен труд – всички допълнителни плащания, които досега се плащаха над минималната", обясни Нинова и уточни, че когато от 850 лв. се извадят всички тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход на хората ще падне и под сегашния от 710 лв. 

По отношение на декларацията с приоритети, която от "Продължаваме промяната" са изпратили до партиите Нинова коментира: "Четвърта точка в тази декларация е минимална заплата 50% от средната заплата. Няма думата 'брутна", няма отпадане на класа. Между това, което са ни дали и това, което правят вчера и днес, има тотално разминаване", обясни тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR