Финансовият министър: Минималната работна заплата да се повиши от юли 2023 г.

До края на май 2023 г. се очаква пълното приключване на реконструкцията на МП "Капитан Андреево"

20.12.2022 | 18:08 Редактор: Петя Кръстева

"Становището на Министерството на финансите е, че повишената минимална работна заплата трябва да влезе в сила от юли 2023 г, тъй като тогава се очаква да има и Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г.", заяви ресорният министър Росица Велкова по време на посещение на ГКПП "Капитан Андреево".

По думите ѝ за периода 2019-2022 г. натрупаната инфлация е около 27%, колкото е и ръстът на минималната работна заплата за същия период.

Според нея, ако Народното събрание гласува понятие като "брутна минимална работна заплата", това би създало правна неяснота по прилагането на социалните плащания

"Само мерките, които са влезли през 2022 г., приложени към 2023 г., водят до дефицит от 6,6%, а всеки допълнителен разход би довел до допълнителен дефицит и дълг", коментира още финансовият министър и допълни, че 2022 г. ще приключи стегнато фискално, но с неизпълнение в капиталовите разходи и европейските средства. 

По време на посещението ѝ стана ясно още, че три допълнителни трасета на "Капитан Андреево“ ще бъдат готови до края на януари, а обновяването на пункта ще приключи до края на май. Това обяви директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски, който заедно с финансовия министър Росица Велкова посети граничния пункт. Изграждането на новите трасета на "Капитан Андреево" започна на 8 ноември. До две години трябва да се удвоят трасетата и на Лесово, като станат 14.

"2022 г. е рекордна за товарния трафик и до края на годината се очаква да бъдат обработени почти 1 млн. товарни автомобили на вход и изход. С пускането на двете допълнителни и третото резервно трасе и с подобрена организация и технически мерки пропускателната способност се предвижда да се увеличи с около 20%", обобщи директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR