Социалната комисия прие 3 от 4 предложения за минималната заплата, Нинова скочи срещу решенията

До края на годината МС може да определи увеличение от 1 януари 2023 г.

20.12.2022 | 14:09 Редактор: Елеонора Танева

Социалната комисия в парламента прие 3 от общо 4 предложения за увеличение на минималната работна заплата от догодина. В началото на декември в пленарната зала депутатите гласуваха на първо четене минималната заплата за 2023 г. да бъде 50 процента от средната брутна заплата от предходната година.  

По предложение на ГЕРБ-СДС брутната минимална работна заплата ще се определя до 1 септември на текуща година и ще бъде 50 на 100 от средната брутна заплата на предходната година. До 31 декември МС може да определи размера на минималната заплата за 2023 г.

"Това, което става вътре, е абсурд, три пъти абсурд. Първо - от 1 септември догодина Министерският съвет да определя минималната заплата за 2024 г. Вторият абсурд - вкараха в минималната заплата думата "брутна" минимална заплата. Това означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв.", убедена е Корнелия Нинова. 

Лидерът на БСП обясни, че в минимална брутна заплата от 850 лв. влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд.

"Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре. От "Продължаваме промяната" премахнаха клас прослужено време, сега да излязат и да го обяснят на хората. Нашето предложение беше ясно, кристално и чисто - 50% от средната работна заплата става минимална. Другите доплащания са над това и предложението да влезе в сила от 1-ви януари 2023 г.", изтъкна Нинова.

Деница Сачева от ГЕРБ уточни, че няма пречка служебното правителство да увеличи минималната заплата от 1 януари. 

"Това не е свързано с Кодекса на труда. Брутната минимална работна заплата включва и допълнителните възнаграждения, но извън нея могат да бъдат договаряни различни социални придобивки по линия на колективното трудово договаряне", каза Сачева.

Предложенията на "Продължаваме промяната" не бяха приети. 

"Тяхното предложение е за 765 лв. минимална заплата, ние казваме, че искаме да бъде изчислена на база последното тримесечие, за което има данни на НСИ", коментира Искрен Арабаджиев.

Синдикатите предупредиха, че ще има протести, ако минималната заплата бъде брутна. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)