Двама са арестувани за трагедията с имигрантите

800 души са загинали при потъването на кораба с мигранти

21.04.2015 | 09:46 Редактор: Ирина Георгиева
Двама са арестувани за трагедията с имигрантите

Капитанът и член от екипажа на кораба, който се преобърна на 19 април край Либия, са били арестувани, съобщи BBC, позовавайки се на италиански длъжностни лица. Двамата са задържани по подозрение за трафик на хора. От всичките хора, които са превозвали, само 27 са оцелели. Те са пристигнали в Сицилия късно на 20 април.

Арестите идват, след като ЕС предложи пакет от мерки, с които да се опита да облекчи мигрантската криза в Средиземно море. Ще бъдат увеличени операциите по търсенето и спасяването и ще има кампания, с която да се унищожават трафикантските кораби.

Министърът на инфраструктурата на Италия Грациано Делрио заяви, че прокурорът на Катания в Сицилия Джовани Салви е наредил арестуването на двамата, които пристигнаха на пристанището с кораб на бреговата охрана.

Други длъжностни лица заявиха, че двамата са били тунизийският капитан на лодката с мигранти и неговият първи помощник - сирийски гражданин.

"Прокурор Салви извърши два ареста тази вечер (бел. ред. снощи) на замесените лица, което показва, че италианското правосъдие работи." - заяви министърът на инфраструктурата пред репортери в Катания.

Започнало е разследване на убийството, добави министър Делрио.

След като говориха с оцелелите, от Върховния комисариат за бежанците на ООН съобщиха, че около 800 души са загинали при бедствието в неделя.Преди това беше съобщено за 700 смъртни случаи.

"Имало е малко над 800 души на борда, включително деца на възраст между 10 и 12г." - Карлота Сами, върховен комисар на ООН за бежанците.

Имало е сирийци, около 150 еритрейци, сомалийци. Те са потеглили в 8 ч. сутринта на 19 април от Триполи в Либия. Оцелелите са от Мали, Гамбия, Сенегал, Сомалия, Бангладеш и Еритрея. Сред тях има 4 непълнолетни. Всички оцелели бежанци са настанени в центрове за прием на мигранти. Те са разказали, че корабът потънал, когато хората на него се втурналина едната му страна, за да викат за помощ към преминаващ португалски търговски кораб, допълва БТА.

Двама от оцелелите 27 бежанци - тунизиец и сириец, бяха арестувани по подозрения, че са капитанът и член на екипажа на потъналия кораб. Те бяха обвинени за трафик на хора, а капитанът беше обвинен и за убийството на много хора.


  • Октомври 2013: Над 360 души, предимно еритрейци и сомалийци, умират, защото лодката им потъва край Лампедуза.
  • Септември 2014: Най-малко 300 имигранти се удавиха край Малта. Оцелелите заявиха, те това е било "масово убийство".
  • Февруари 2015: Най-малко 300 мигранти се удавиха, след като лодката им напусна либийското крайбрежие в лошо време.
  • 12 април 2015: Поне 400 мигранти се удавиха, след като корабът им се преобърна извън Либия.
  • 19 Април 2015: Около 650 имигранти се удавиха, когато лодката им се преобърна в либийските води южно от Лампедуза.
  • 20 април 2015: Ветроходна лодка с десетки мигранти заседна край Родос
  • 20 април 2015: Изпратен е сигнал, че кораб с над 300 души на борда потъва в Средиземно море