Кораб с над 300 души на борда потъва в Средиземно море

20 души може би вече са загинали

20.04.2015 | 15:14 Редактор: Ирина Георгиева
Кораб с над 300 души на борда потъва в Средиземно море

Международната организация за миграциите в Рим съобщи, че е получила сигнал за бедствие от пътуваща лодка с 300 имигранти в Средиземно море, предаде BBC. Говорител от организацията допълни, че близо 20 души са загинали.

"Международната организация за миграциите в Рим е получила призив за помощ от кораб в международни води, където един до друг плуват три съда. Човекът, който се е обадил, е казал, че неговият кораб потъва, а на борда има над 300 души." - заявиха от централата на организацията в Женева.

Човекът, който се е обадил, е заявил, че поне три лодки се нуждаят от помощ в международните води. Министрите от ЕС трябва да се срещнат по-късно на 20 април, за да обсъдят мигрантската криза, след като в края на миналата седмица лодка с имигранти потъна край либийските брегове.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че Европа има "морално задължение" да вземе действие по повод мигрантската криза в Средиземно море.

Някои от южните европейски държави коментират, че доверието в ЕС е заложено на карта, след решението им от 2014г. да намалят присъствието си в Средиземно море. Според ООН маршрутът от Северна Африка до Италия и Малта се е превърнал в най-смъртоносният.

/Снимка: BBC/