Ренци призова за повече действия от ЕС във връзка с миграцията по море

Извънредно заседание на Европейския съвет за имиграцията може да се проведе на 24 април

20.04.2015 | 10:54 Редактор: Ирина Георгиева
Ренци призова за повече действия от ЕС във връзка с миграцията по море

Италианският премиер Матео Ренци призова за повече действия от страна на ЕС във връзка с миграцията по море след поредното преобръщане на лодка в Средиземно море, съобщи BBC. Според италианския премиер този вид трафик е "чумата на нашия континент" и се оплака от липсата на европейска солидарност.

От двадесет метровата лодка, за която се смята, че е превозвала 700 мигранти, са спасени само 28. Очаква се външните министри на ЕС да разискват въпроса по време на срещата си на 20 април.

Трафикантите на хора се възползват от политическата криза в Либия, за да я използват като отправна точка, от която да превозват лодки с мигранти, които бягат от насилието и икономическите затруднения в Африка и Близкия Изток.

Повече от 1500 имигранти са се удавили тази година. Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес е заявил, че последният случай на потънала лодка с имигранти най-вероятно е с най-голяма загуба на човешки животи в Средиземно море до момента.

Робството на 21 век

Италианският премиер открои Либия като основен проблем, заявявайки, че страната е отправната точка за около 90% от мигрантите, достигащи до Италия по море. 


Анализ: редактор на BBC Europe Катя Адлер

ЕС е обвинен, че реагира твърде бавно на нарастващата хуманитарна криза в Средиземно море. На срещата в Люксембург външните министри ще се фокусират върху повишените смъртни случаи. Говори се за евентуална извънредна среща на върха на лидерите на ЕС в края на седмицата.

Правителствата в Европа са изразили възмущението си от огромната загуба на човешки животи. Въпреки това, докато преговорите в Европа текат, Средиземно море се превръща в гробище.

Кризата подчертава основна слабост в ЕС. Управлението на ситуацията, изисква политическа воля, координация и пари от всичките 28 страни в ЕС, а това не е лесно да се постигне.


Някои италиански политици призоваха за морска блокада, но Ренци отвърна, че това само ще помогне на контрабандистите и по този начина няма да има кораби, които да спасяват мигрантите. Наричайки трафика на хора "робството на 21 век", той добави "това е немислимо, че в лицето на такава трагедия, липсва чувсто на солидарност, което Европа е показвала в много други случаи".

Френският президент Франсоа Оланд призова за "повече лодки, повече полети и по-интензивна борба срещу трафика на хора", а според малтийския премиер Джоузеф Мускат заяви, че Европа и международната общност ще бъдат "съдени от историята", ако продължават да "затварят очите" за тежкото мигрантско положение.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви:"За енти път чуваме за поредната човешка трагедия в Средиземноморието ... Думите няма да направят повече."

ЕС е критикуван за политиката си, след като спасителната операция Mare Nostrum приключи през 2014г. Някои от членовете на ЕС заявиха, че тя е много скъпа (9 млн. евро на месец от Италия), а според някои политици, насърчаваше имиграцията, тъй като прекосяването на морето стана по-сигурно. Mare Nostrum е заменена от операция "Тритон" под егидата на европейската агенция Frontex.


  • Октомври 2013: Над 360 души, предимно еритрейци и сомалийци, умират, защото лодката им потъва край Лампедуза.
  • Септември 2014: Най-малко 300 имигранти се удавиха край Малта. Оцелелите заявиха, те това е било "масово убийство".
  • Февруари 2015: Най-малко 300 мигранти се удавиха, след като лодката им напусна либийското крайбрежие в лошо време.
  • 12 април 2015: Поне 400 мигранти се удавиха, след като корабът им се преобърна извън Либия.
  • 19 Април 2015: Около 650 имигранти се удавиха, когато лодката им се преобърна в либийските води южно от Лампедуза.